Mitä virtuaalisen organisaation johtajan tulisi ymmärtää sosiaalisesta pääomasta?
Toimitko johtotehtävissä tai esimerkiksi henkilöstöhallinnon parissa virtuaali- tai hybridiorganisaatiossa? Mitä sinun tulisi tietää sosiaalisen pääoman ja organisaatioon identifioitumisen merkityksestä organisaatiollesi? Tätä asiaa lähdemme tarkastelemaan tässä blogitekstissä.
Sosiaalisesta pääomasta on tullut keskeinen käsite yritysmaailmassa. Se tarkoittaa kaikkia niitä siteitä ihmisten välillä, luottamusta, jaettuja arvoja ja normeja, jotka sitovat ryhmän jäseniä yhteen, ja joka tekee yhteisten tavoitteiden saavuttamisen mahdolliseksi. Sosiaalisella pääomalla on monia hyötyjä sekä organisaation että yksilön kannalta. Se vähentää yrityksen kuluja, parantaa yrityksen tuloksia ja helpottaa informaation kulkua työntekijöiden välillä.
Eräs tärkeimmistä sosiaalisen pääoman hyödyistä on sen positiivinen vaikutus työntekijöiden sitoutumiseen. Tämä tapahtuu parantuneen organisaatioon identifioitumisen kautta. Identifioituminen organisaatioon tarkoittaa yksilön tunnetta organisaatioon kuulumisesta ja samaistumisesta. Se on sosiaalinen ja psykologinen side, joka yhdistää työntekijöitä ja organisaatiota.
Sosiaalinen pääoma ja organisaatioon identifioituminen ovat tärkeässä asemassa erityisesti virtuaalisissa ja uusissa organisaatioissa. Uusissa organisaatioissa sosiaalinen pääoma ja yksilön organisaatioon identifioituminen ovat aluksi alhaisella tasolla, ja siksi niitä pitää kehittää. Virtuaalisissa ja hybridiorganisaatioissa työyhteisön hajautuneisuus ja fyysinen etäisyys kollegoihin luo tarpeen vahvan sosiaalisen pääoman kehittämiselle.
Kuinka sitten sosiaalista pääomaa ja organisaatioon identifioitumista tulisi kehittää? Yksi tapa on vahvistaa sosiaalisen pääoman kognitiivisen ulottuvuuden tekijöiden, kuten yhteisen kielen, arvojen ja normien juurruttamista organisaatiossa. Ei riitä, että ihmiset tietävät organisaation arvot ja normit, heidän tulee myös sisäistää ne ja samaistua niihin. Organisaation viestintäkeinot, esimerkiksi sisäiset newsletterit, toimivat säännöllisinä muistutuksina organisaatioon kuulumisesta ja tarjoavat tilaisuuden sisäistää yhteistä kieltä ja arvoja.
Sosiaalista pääomaa ja organisaatioon identifioitumista voidaan vahvistaa myös lisäämällä työntekijöiden keskinäisiä riippuvuuksia. Ryhmän jäsenten keskinäiset riippuvuudet vahvistavat erityisesti sosiaalisen pääoman relationaalista ulottuvuutta. Keskinäisten riippuvuuksien lisääminen lisää myös vuorovaikutuksen määrää organisaatiossa. Vuorovaikutuksen lisääntyessä myös sosiaalisen pääoman määrä kasvaa, sillä sosiaaliset suhteet yleisesti lisäävät sosiaalista pääomaa.
Mahdollisuudet fyysiseen vuorovaikutukseen edistävät sosiaalista pääomaa ja organisaatioon identifioitumista, mutta tilaisuudet vapaamuotoisemmille tapaamisille ovat rajoitetumpia virtuaalisissa organisaatioissa. Virtuaalisissa organisaatioissa olisikin tärkeää luoda myös fyysiselle vuorovaikutukselle vaihtoehtoisia vuorovaikutuksen keinoja ja sujuvoittaa kommunikaatiota läpi organisaation.
Paras tapa rakentaa organisaation sosiaalista pääomaa on kehittää prosesseja ja aktiviteetteja, jotka tukevat sosiaalisen pääoman ja organisaatioon identifioitumisen muodostumista. Näillä prosesseilla ja aktiviteeteilla tulisi lisätä ja sujuvoittaa vuorovaikutusta, lisätä työntekijöiden keskinäisiä riippuvuuksia, ja viestiä organisaation arvoista, normeista ja tavoitteista.
Lähteet:
Davenport, S., & Daellenbach, U. (2011). ’Belonging’ to a Virtual Research Centre: Exploring the Influence of Social Capital Formation Processes on Member Identification in a Virtual Organization. British journal of management, 22(1), 54–76. https://doi.org/10.1111/j.1467–8551.2010.00713.x